Narby, Jeremy: De kosmische slang

ISBN 978 90 74899 628
224 pag., ing.
Prijs: € 22,50
Kosmische slang

DNA en de oorsprong van kennis.

Narby ontdekt dat Peruviaanse Amazonesjamanen, bij wie hij onderzoek doet, in hun visioenen beelden van planten kunnen opwekken waarmee zij in staat zijn geneesmiddelen te bereiden die zelfs de moderne moleculaire biologie voor een raadsel stellen.

In die beelden verschijnen meestal slangen, en vaak dubbele. Hij ontdekt dat veel meer sjamaanse culturen de slang vereren, óók in gebieden waar de slang niet voorkomt.

Als hem de blinde vlek van de westerse wetenschap duidelijk wordt – de onmogelijkheid om onze eigen kijk te objectiveren – begint hij een verband te vermoeden tussen die dubbele, verstrengelde slangen en DNA, de getwijnde dubbele helix.

Hij neemt de lezer mee op boeiende omzwervingen langs zowel zijn eigen ervaringen in Peru als langs allerlei terreinen van de wetenschap. Hij ontwikkelt in deze fascinerende studie van antropologie en ethnische geneeskunst een volslagen nieuwe, verrassende kijk op het op DNA gebaseerde leven dat de gehele aardse biosfeer omvat.

 „ …het opwindendste boek dat ik in jaren gelezen heb. Het is een fascinerend en goed onderbouwde krachttoer die wel eens vooruit zou kunnen lopen op een belangrijke paradigmaverschuiving in de westersekijk op de werkelijkheid.
Michael Harner, Ph.D.

Jeremy Narby’s pionierswerk brengt de grenzen van de wetenschap opnieuw met een sprong voorwaarts in de richting van het begrijpen van het fundamentele raadsel van onze tijd – de rol van bewustzijn in de evolutiepatronen van het universum.
Edgar Mitchell, Sc.D. Apollo astronaut en auteur.

Dr. Jeremy Narby, een Canadees-Zwitserse antropoloog, studeerde geschiedenis in Engeland. Hij bracht twee jaar door bij de indianen in het Peruviaanse Amazonegebied. Zijn doctorstitel in de antropologie behaalde hij aan de universiteit van Stanford in de V.S. Momenteel zet hij zich in voor de rechten van de Amazone-indianen.