Greene, Liz: Afweermechanismen in de horoscoop

ISBN 9789074899291
160 pag.
Prijs: € 21,-
Afweermechanismen

Een horoscoop geeft veel informatie over onze behoeften en mogelijkheden, maar ook minstens zoveel aanwijzingen hoe we verstoppertje met onszelf kunnen spelen, of afweermechanismen opbouwen tegenover anderen en onszelf. In de psychoanalyse hebben kopstukken als Freud en Jung zich hiermee beziggehouden en elk heeft waardevolle inzichten in dit deel van ons psychisch functioneren gegeven.

Liz behandelt eerst de theoretische achtergronden, om deze vervolgens aan de hand van voorbeelden naar de praktijk toe te vertalen. Ze laat zien hoe zowel gaven, talenten, behoeften en afweermechanismen met elkaar vervlochten zijn en met elkaar samenhangen. Ook maakt ze duidelijk dat juist door de grote verschillen in tekenachtergrond en dus door grote verschillen in horoscopen, dat wat voor de ene mens geen enkel probleem is, voor de ander zeer beangstigend kan zijn. Luchttekens bijvoorbeeld zullen hele andere verdedigingsmechanismen hebben dan watertekens.

Liz laat zien dat afweermechanismen uiteen kunnen lopen van defensief gedrag en projecties tot aan gewelddadig gedrag of altijd maar aardig zijn. Ze behandelt typerende afweermechanismen van alle elementen en tekens, en neemt ook een aantal planeten onder de loep. Juist door te begrijpen op welke manieren je geneigd bent af te weren en jezelf te beschermen, kan je helpen om door deze mechanismen heen te breken en je daadwerkelijke kracht en mogelijkheden te ontplooien.

Liz Greene staat internationaal zeer hoog aangeschreven om haar talent om nog weinig belichte psychologische thema’s te koppelen aan de astrologie en dit niet alleen diepgaand, maar ook heel begrijpelijk te behandelen. Ook dit boek is weer een absolute aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde astroloog.